Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Spaaradvies van Nibud onzinnig?

Het budgetinstituut Nibud komt met een spaaradvies. Wil je financieel gezond blijven? Spaar 10 procent van je maandinkomen is een advies. Het klinkt eenvoudig!

Volgens het Nibud heeft bijna de helft van de Nederlanders moeite om maandelijks rond te komen. En ongeveer 40 procent van de huishoudens loopt zelfs wel eens achter met de betalingen. Nog kritischer is het voor 20 procent van de huishoudens, zij hebben echte betalingsproblemen.
Dit alles blijkt uit het rapport “Kans op financiële problemen 2016”. Het Nibud komt met drie vuistregels om gezinnen financieel gezonder te maken. Het zijn geen verrassende regels en de vraag is zelfs of ze voor veel mensen niet volstrekt onzinnig zijn, maar ze kunnen werken.

 

Vuistregel #1 – Wekelijkse planning

Overzicht is belangrijk. Je moet goed weten wat erin komt en wat eruit gaat. Overzicht houden over de inkomsten is vaak niet zo lastig, maar het zijn vaak de uitgaven die de problemen veroorzaken.
Om daar inzicht en vooral ook overzicht in te houden adviseert het Nibud minimaal één keer in de week te controleren hoeveel geld er nog op de rekening staat. Bepaal ook wat er nog vanaf moet, en je weet of je de maand rond gaat komen. 
Tegenwoordig hoef je niet meer te wachten op bankafschriften. Even inloggen en je weet alles. Deze vuistregel lijkt op het open trappen van een openstaande deur. En het is geen hoogstaand advies van het Nibud, maar het werkt wel.

Vuistregel #2 – Jaarlijkse planning

Door je geldzaken als een bedrijf te plannen, houd je overzicht. Maak nu alvast een planning voor 2017. Bepaal bij benadering het inkomen en de uitgaven voor het hele jaar vooruit. Als de begroting rond is, moet jij je er vervolgens strikt aan houden.
Komen er ineens tegenvallers? Pas dan de begroting direct aan. De meeste particulieren zullen hier niet de tijd en energie voor hebben, maar als je het goed doet gaat het je zeker helpen in het onder controle houden van je geldzaken.

Vuistregel #3 – En dan natuurlijk 'sparen'

Uit het onderzoek blijkt dat 70 procent van de mensen met betalingsproblemen minder dan 1.000 euro aan spaargeld achter de hand heeft. Die buffer is daar zo klein, dat de eerste de beste kostbare tegenslag al niet meer opgevangen kan worden. En het Nibud-advies om 10 procent te sparen klinkt daar volstrekt onzinnig. Want gezinnen die nu al niet kunnen sparen, kunnen vaak al helemaal niet maandelijks 10 procent van het inkomen sparen.
Het rapport van het Nibud laat echter ook zien dat het vaak gezinnen zijn met een goed inkomen die in de financiële problemen raken. Door kritischer naar de uitgaven te kijken, moet het voor veel van deze gezinnen mogelijk zijn om maandelijks te sparen.

De spaaradviezen klinken afgezaagd, maar de vuistregels zorgen er wel voor dat je overzicht krijgt en houdt. Maandelijks 10 procent sparen zal niet voor iedereen haalbaar zijn, maar zorg in ieder geval voor voldoende spaargeld achter de hand. Financiële rust biedt ook geestelijke rust.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 10-11-2016. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.