Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Opstal- en inboedelverzekering

Het is nu misschien nog moeilijk te geloven, maar het zal niet lang meer duren voor het voorjaar zich aankondigt. Veel mensen grijpen deze periode aan om hun huis eens grondig op te ruimen en/of op te knappen. Of u nou de hamer of de spons pakt of niet, het is in ieder geval verstandig om af en toe te bekijken of uw verzekeringspakket een schoonmaak-, dan wel opknapbeurt kan gebruiken.
Neem nou uw opstal- en inboedelverzekering. Hebt u voldoende dekking? Of is er teveel gedekt? Vaak kan er hier en daar nog wat opgepoetst worden. In dit bericht leest u meer over deze verzekering en wat u bij zo’n grote schoonmaak kunt tegenkomen.

Wat is nu precies het verschil?
De opstalverzekering verzekert bij brand, maar dat doet de inboedelverzekering toch ook? Als u geconfronteerd wordt met een schade, komt wat basiskennis best van pas, want wanneer kunt u een schade claimen onder welke verzekering?

De opstalverzekering, ook wel aangeduid als woonhuisverzekering, is verplicht bij de aankoop van een woonhuis met hypotheek. Voor een appartement geldt dit niet, dan valt u onder de Vereniging van Eigenaren. De verzekering dekt alle schade (mits vallend onder de polisvoorwaarden), aan alles wat vast zit aan het huis, als gevolg van brand, storm en inbraak. Dat geldt ook voor schuurtjes, schuttingen, leidingen, centrale verwarming en sanitair. De kosten van de opstalverzekering zijn gebaseerd op de herbouwwaarde van het huis en zijn ook afhankelijk van de vraag of u in een diefstalgevoelig gebied woont, zoals Den Haag, Rotterdam, Amsterdam of Utrecht. De herbouwwaarde is het totaalbedrag dat nodig is om de woning in dezelfde staat te herbouwen. Vaak wordt deze verzekering aangeboden in combinatie met een glasverzekering.

En wat valt er dan onder de dekking van de inboedelverzekering? Al uw ‘roerende’ zaken, alle materialen die niet letterlijk vastzitten aan uw huis, zoals de hoekbank of het stapelbed van uw kinderen. Als u net een huis gaat kopen kunt u overwegen om uw inboedel en opstal bij dezelfde verzekeraar onder te brengen, aangezien hier bij een aantal verzekeraars pakketkorting voor gegeven wordt. Bij schade is er geen onduidelijkheid over wat waar onder valt.

Verzekerde som inboedel
Om de waarde voor uw inboedelverzekering vast te stellen kunt u een inboedelwaardemeter invullen. Deze lijst heeft een aantal keuzemogelijkheden m.b.t. o.a. uw inkomen en gezinssamenstelling en op basis daarvan worden punten gegeven. Deze punten worden dan uiteindelijk vermenigvuldigd met een getal, waar vervolgens de waarde van uw inboedel uit komt. Maar wees voorzichtig! Dit is een indicatie en in sommige gevallen kan deze te hoog uitkomen waardoor uw premie ook te hoog kan uitvallen.
Voor de inboedelverzekering kunt u ook een inboedellijst opstellen, waarbij u per kamer nagaat wat de nieuwwaarde is van al uw spullen. In de loop van de jaren koopt u namelijk spullen erbij en prijzen verouderen. En hoe vaak komt het dan voor dat u er aan denkt uw inboedellijst aan te passen?

Voor welke mogelijkheid u ook kiest, bij beide heeft u een garantie op onderverzekering, wat inhoudt dat u 5 jaar lang niet meer onderverzekerd zult kunnen zijn.

Is uw inboedelwaarde actueel? En voldoet uw inboedel-verzekering aan uw wensen? Wij lopen er graag eens met u doorheen.

Dekking brand
De opstal- en inboedelverzekering biedt dus dekking voor brandschades. Dit is van oudsher zo geregeld. De dekkingen zijn later uitgebreid met schadeoorzaken als waterschades, storm, diefstal, e.d. Maar branddekking blijft de belangrijkste, want als er een brand ontstaat, zorgt dat vaak voor omvangrijke schade.

Het is voor u van belang te weten welke brandschade de verzekeraars van de opstal- en inboedelverzekering wél en niet vergoeden. In het algemeen wordt het volgende wel vergoed:

  • de rook- en roetschade als gevolg van een (naburige) brand; 
  • de bluswaterschade als gevolg van de brand; 
  • de schade als gevolg van diefstal tijdens een (naburige) brand.

Uitsluitingen
Houdt u er rekening mee dat het volgende niet zomaar wordt vergoed, de gevolgschade vaak wel:

  • zengen, schroeien, smelten, verkolen, broeien; 
  • doorbranden van elektrische apparaten en motoren.

De dekking voor brand gaat dus iets verder dan alleen de schade veroorzaakt door de brand zelf.

Wilt u zekerheid dan kunt u altijd contact met ons opnemen om te kijken welke dekking het beste bij u past.

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 22-02-2010. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.